Pravilna nega parketa

by | Jan 31, 2024 | Prispevki

Pravilna nega parketa za naoljena lesena tla je preprosta, nezahtevna in zelo pomembna. Konec koncev mora vaš parket zdržati marsikaj: otroke, ki se igrajo na njem, psa, ki nenadoma plane v dnevno sobo z blatnimi tacami in vaše nove črpalke, ki jih morate najprej vlomiti. Vaša naoljena lesena tla bodo brez težav zdržala vse to. obremenitve in obremenitve desetletja – če le pravilno negujete svoj parket. Pri tem vam bodo z veseljem pomagali naši parketarji. V nadaljevanju vam bomo povedali tri preproste nasvete, kako z malo truda pravilno negovati svoj parket:

Z naoljenim lesenim podom ste naredili dobro izbiro v mnogih pogledih: Trajnostno, zdravo in izjemno vzdržljivo. Prispeva k zdravi notranji klimi in je zaradi svojega antistatičnega učinka idealen za alergike. Lesna površina oljenega parketa z odprtimi porami uravnava vlago in po potrebi oddaja oziroma absorbira vlago. Še posebej hrastov parket z naravno naoljeno površino je zelo trpežen in enostaven za nego. Da bo tako tudi ostalo, pri negi upoštevajte te tri nasvete:

 

Parket čistite in vzdržujte z milom za parket

Uporabite čistilo, ki čisti IN ščiti vaš parket. Milo za lesena tla je bilo razvito posebej za ta namen: vsebuje posebne sestavine, kot so sojine in kokosove maščobe, ki očistijo leseno površino in jo tudi zaščitijo pred umazanijo. Redna nega z milom za lesna tla ohranja vaš parket trpežen – ne glede na to, kako pogosto v deževnih jesenskih dneh vstopite v hišo z umazanimi čevlji. Odvisno od tega ali je vaš parket bel ali brezbarven namazan, uporabite belo ali brezbarvno milo za parket. Običajna čistila za tla – z aktivnimi sestavinami, ki topijo maščobo – in redno brisanje s čisto vodo – brez mila za lesena tla – naredijo vaš parket občutljiv na umazanijo, saj manjkajo negovalne in zaščitne sestavine.

 

Dve vedri naredita razliko pri čiščenju parketa

Preprost in pravzaprav povsem logičen trik: za brisanje parketa uporabite dve vedri, eno z mešanico vode in mila za lesena tla in drugo s toplo, čisto vodo. Najprej nanesite mešanico mila za lesena tla z bombažno krpo, da zrahljate umazanijo s površine. Nato uporabite toplo vodo iz drugega vedra in svojo bombažno krpo, da poberete razrahljano umazanijo. Tako je vaš parket odlično očiščen in vzdrževan.

 

Vzdrževanje parketa z bombažnimi krpami namesto mikrovlaken

Za redno odstranjevanje prahu in neočiščene umazanije je najbolje uporabiti sesalnik ali metlo. Krpe za prah iz mikrofibre/mikrovlaken niso primerne za nego parketa. Pomembna je tudi uporaba bombažnih krp za brisanje. Mikrovlakna zlahka odrgnejo les in poškodujejo zaščitno površino. To omogoča, da umazanija prodre na površino parketa. Vizualno vaš parket izgubi svojo naravno živahnost in topli sijaj, postane siv in občutljiv.

S temi tremi preprostimi triki lahko poskrbite, da bo vaš parket ostal čist in dobro zaščiten pred umazanijo. Če vaš parket po letih zelo intenzivne uporabe ni več tako lep, ga lahko preprosto osvežite z oljem. Zatesnjena lesena tla pa je treba najprej zbrusiti in nato ponovno zapreti. Pri preprogah pogosto pomaga le popolna zamenjava. Za primerjavo je nega parketa z oljnim osveževanjem nezahtevna in jo je običajno potrebno uporabiti šele po nekaj letih. Po obdelavi z oljem postane naravna barva lesa bolj živa, lesni vzorci postanejo očitnejši in vaš parket je ponovno optimalno zaščiten pred umazanijo in drugimi obremenitvami – tako da boste lahko v svojem parketu uživali še vrsto let.

Pišite nam

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Pošljite povpraševanje

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Košarica0
V košarici ni izdelkov!
Nadaljuj z nakupovanjem
0
Iskalnik
×